Puigverd Assessors Asesoria empresarial Castellar del Vallès Barcelona

La reforma del règim dels treballadors autònoms

Llei 6/2017, de 24 de octubre, de Reformes Urgents del treball Autònom

30/11/2017

Mitjançant la present circular passem a resumir-los aquelles mesures que són més rellevants de la Llei 6/2017, de 24 de octubre, de Reformes Urgents del treball Autònom

(https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2017-12207) publicada al B.O.E. el dia 25 d’ octubre, encara que la majoria són aplicables a partir de gener de 2018

 

  1. EXTENSIÓ DE LA QUOTA REDUÏDA PER A NOUS AUTÒNOMS

1.1. S'amplia la tarifa plana de 50 euros a DOTZE MESOS (abans 6 mesos) per a nous autònoms o aquells que no ho han estat en els DOS últims anys (amb anterioritat en els cinc últims anys).

1.2. Les bonificacions de la tarifa plana s'estenen fins als 24 mesos (abans 18) Els sis següents als dotze de tarifa plana de 50 euros, es bonifica al 50% i els 6 restants al 30%.

1.3. Els emprenedors podran optar de nou a aquesta tarifa plana passats tres anys des que la van gaudir si tornen a reprendre.

  1. És important assenyalar, que la norma no contempla l'aplicació de la tarifa plana per als autònoms societaris, és a dir aquells autònoms que ho són per la seva condició de socis d'una Societat (encara que hi ha diferents criteris judicials)

 

  1. NOU RÈGIM DE RECÀRREC PER INGRESSOS FORA DE TERMINI

Per als treballadors autònoms (i també per a les empreses), es redueixen els recàrrecs per retard en l'ingrés de les quotes de la Seguretat Social, reduint-se aquest recàrrec al 10 % (anteriorment 20%) si l'ingrés es produeix en el mes següent al corresponent.

 

  1. MESURES PER AFAVORIR LA CONCILIACIÓ FAMILIAR DELS AUTÒNOMS

3.1. BONIFICACIÓ DURANT EL PERÍODE QUE DURI LA BAIXA PER

MATERNITAT o PATERNITAT.

Durant els períodes de descans per maternitat o paternitat (sempre que la seva durada sigui com a mínim d'1 mes), els autònoms tindran una bonificació del 100% de la seva quota

  1. Els autònoms societaris SI poden accedir a aquesta bonificació

3.2. BONIFICACIÓ DE LA QUOTA D' AUTÒNOMS DURANT 12 MESOS SI

CONTRACTEN A UN TREBALLADOR

Els autònoms tindran dret, per un termini de fins a 12 mesos, a una bonificació del 100% de la quota d'autònom, quan ho sol·licitin per cura d'un menor de 12 anys o familiar dependent o discapacitat, sempre que durant aquest període contractin un treballador en Règim General i no hagin tingut amb anterioritat treballadors contractats i ho mantinguin d'alta com a mínim 6 mesos més a la finalització dels 12 de bonificació per a l'autònom (és a dir el nou treballador ha de romandre contractat un mínim de 18 mesos)

  1. Els autònoms societaris NO poden accedir a aquesta bonificació

 

  1. BONIFICACIÓ PER LA CONTRACTACIÓ DE FAMILIARS DE L' AUTÒNOM

4.1. ALTES COM A AUTÒNOMS FAMILIARS COL·LABORADORS.

L'alta com a col·laborador del titular en el règim d'autònoms de parents fins a segon grau (sempre que no hagin estat d'alta en aquest règim en els 5 anys anteriors) tindrà dret a una bonificació del 50 % a la quota sobre la base mínima durant els 18 primers mesos i del 25% durant els 6 següents.

4.2. CONTRATACIO INDEFINIDA EN REGIMEN GENERAL de FAMILIARS.

La contractació indefinida per part del treballador autònom com a treballadors per compte d'altri (Règim General) de parents fins al segon grau, tindrà una bonificació a les quotes de contingències comuns del 100% per un període de 12 mesos. Per poder acollir-se a aquesta bonificació serà necessari que el treballador autònom no hagués procedits a acomiadaments declarats judicialment improcedents en els 12 mesos anteriors i mantenir el contracte almenys sis mesos, excepte baixes justificades.

  1. NOTA: Per a la contractació d'aquests familiars en Règim General és molt aconsellable

que no existeixi convivència al mateix domicili amb l'autònom titular de l'activitat.

 

  1. TRIBUTACIÓ D'IRPF PELS AUTÒNOMS EN ESTIMACIÓ DIRECTA

5.1. Els autònoms podran deduir-se un 30% sobre el percentatge de superfície dedicada a l'activitat, de les despeses de subministraments, com l'aigua, la llum i telefonia, sempre que es treballi des de casa.

5.2. Sempre que s'abonin amb mitjans electrònics (targeta), es podran deduir 26,67 euros diaris en l'IRPF per despesa en menjar i allotjament, quan afecta directament a l'activitat en territori espanyol. A l'estranger ascendeix a 48€.

5.3. Seran deduïbles de l'IRPF les primes d'Assegurances d'Assistència Sanitària fins a un màxim de 500 € per beneficiari (1.500 si el beneficiari és discapacitat)

 

  1. ACTES D'ENQUADRAMENT

6.1. L' afiliació i alta fins a 3 vegades dins de cada any natural i fins a 3 baixes dins del mateix any natural, tindran efectes des del dia de l'alta (no des de principi de mes) o des del dia del cessament (no a finals de mes)

De manera que dins d'un mateix any un autònom es podrà donar d'alta i baixa fins a 3 vegades, i en cadascuna d'elles la cotització serà pels dies efectius del mes en què es produeixi.

EXEMPLE:

 INICI ACTIVITAT: 15/04/2018 i FI ACTIVITAT 20/04/2018: L'alta serà efectiva des del dia 15/04/18 i la baixa tindrà efectivitat del mateix dia 20/04/2018, per tant

només es cotitzarà 6 dies i es pagaran la part proporcional de la quota pels 6 dies

en alta (anteriorment, sempre es liquidava la quota pel mes complet amb independència

del dia de l'alta o baixa)

6.2. Els autònoms podran canviar fins a quatre vegades en el mateix any la seva base de cotització. (Anteriorment dues vegades a l'any) al març, juny, setembre i desembre

 NOTA: S'elimina l'esment al termini de 30 dies per a les altes, per tant es pot entendre

que les altes s'han de cursar abans de l'inici de l'activitat.

 

  1. JUBILACÍÓ ACTIVA.

Fins avui la JUBILACIÓ ACTIVA permet accedir al 50% de la jubilació (si es té l'edat ordinària per a jubilar-se i un mínim de 35 anys cotitzats) i seguir treballant a jornada completa en el règim general o com a autònom. La NOVETAT consisteix que a partir de 2018, si a més té contractat com a mínim un empleat en Règim General, podrà percebre el 100% de la pensió i igualment compatibilitzar-la amb el treball per compte d'altri o pròpia.

IMPORTANT: En principi aquesta mesura no és aplicable per a autònoms societaris

  1. ALTRES MESURES

8.1. Es reconeix l'accident in itinere (és a dir, d'anada o de tornada del treball) per als autònoms, sempre que no coincideixi amb el municipi del seu domicili.

8.2. Es millora la formació en prevenció de riscos laborals.

8.3. Els autònoms podran accedir a la formació pública programada per les institucions.

Restem a la seva disposició per ampliar, aclarir o solventar tots aquells dubtes o preguntes al respecte del contingut d' aquesta circular.

Per e-mail: [email protected]

Per telèfon: 93.714.21.40 o fax: 93.299.47.27

Atentament:

Àrea laboral